Jdi na obsah Jdi na menu
 


Říjnové střípky ze tříd 2023

7. 11. 2023

Říjen 2023

Přišel k nám podzim plný barev a přinesl nám spoustu nápadů nejen pro vzdělávací aktivity.

Podnikli jsme výlety do Kyselky, do Jáchymova, do obory v Hájku, do Bečova, navštívili jsme knihovnu v Jáchymově. Byli jsme se podívat na říjnovém festivalu Otty Hofmanna v DK, kde jsme zhlédli pohádku:

„ O šípkové Růžence“

Sbírali jsme kaštany a jiné plody pro zvířátka. Užili jsme si společně s rodiči „Hrátky podzimních skřítků“, dále Halloweenský rej a mnoho dalšího…

A jak se vzdělávalo v jednotlivých třídách:

 

ŘÍJNOVÉ STŘÍPKY Z PRVNÍ TŘÍDY

S příchodem října k nám do první třídy zavítal skřítek „Podzimníček“, který nás seznámil se základními znaky podzimu a jeho charakteristickými změnami v přírodě. Pověděl nám o tom, jak podzim vypadá, jaké je počasí, co se děje s listy stromů a jakou mají barvu, nebo také o proměnách počasí.

Dozvěděli jsme se nové informace o stromech. Poznáme, které jsou jehličnaté a které listnaté. Víme, že na jehličnatých stromech rostou šišky a ty listnaté zdobí na podzim barevné listy.

Děti si zopakovaly základní barvy palety při nejrůznějších výchovně vzdělávacích činnostech (např. třídění podzimního listí, nebo tupování listů).

Skřítek podomníček nás vzal také do lesa a my jsme tak poznávali, kdo v něm žije, nebo jsme se učili o houbách. Víme, které jsou pro nás jedlé a které jsou jedovaté a tak je raději necháme zvířátkům.

Na toto téma jsme vytvořili „Muchomůrky, „Šnečky z modelíny“, „Zvířátka z kaštánků“, nebo také „Prostírání pro malé ježečky“.

Paní učitelky nás naučily novou píseň „Ježek kamarád“, kterou jsme si zazpívali s doprovodem klavíru a také pohybovou báseň „O Ježečkovi“.

V dalších dnech jsme se přesunuli na zahrádku. Vysvětlili jsme si, jak se o ni na podzim staráme a společnými silami jsme sklidili úrodu. Jablíčka a hrušky jsme sbírali do vozíčků a poté ochutnávali.

Seznámili jsme se také s jinými druhy ovoce a zeleniny, novou písní „Šel zahradník“, nebo pohádkou „O veliké řepě“.

Na závěr jsme se přesunuli na pole. I tady jsme se dozvěděli o tom, jaká zvířátka zde žijí, nebo co obnáší práce na poli a jaké jsou k ní potřeba stroje a nářadí.Těšíme se, co dalšího nám přinese podzim a co nového nás skřítek Podomníček naučí v listopadu.    

Denisa, Petra a Iveta

2. Třída

S měsícem září jsme se rozloučili tématem o Babím létě, kdy poté nastal opravdu krásný podzim. Příjemné počasí i teploty nás táhlo ven ze školky, k různým výletům za prožitky a zážitky. Nejdříve jsme se kulturně vzdělávali a zúčastnili se dvou filmových festivalů a navštívili nabízené představení. V rámci Festivalu Oty Hofmana jsme shlédli představení O šípkové Růžence a zároveň si prohlédli krásné kostýmy z filmových pohádek. V rámci Filmového festivalu v Karlových Varech jsme shlédli pásmo tradičních večerníčkových pohádek, vyfotili se se samotným Večerníčkem a prohlédli si mnoho krásných obrázků od dětí na výstavě na téma „pohádkové postavy“. Děti samy v daných obrázcích pohádkové postavy poznávaly a jmenovaly. Za odměnu jsme obdržely krásnou společenskou hru do třídy.

Výlety do podzimní přírody nás s dětmi velmi zajímají, proto jsme s dětmi vyrazili na kopec zvaný Klobouk do Jáchymova, k němuž vede cesta Císařská alej. Podzim v jáchymovských lesích je krásně barevný. Cestou jsme vnímali všechny charakteristiky podzimu i podzimního počasí a děti vyhledávaly podzimní přírodniny. V Lázeňských lesích v Kyselce na nás zas pro změnu čekala paní hajná, aby nás provedla lesem a zahrála si s námi různorodé vědomostní hry během této naší cesty. Poznávaly jsme zvířátka, stromy, hledali rozdíly a děti si vytvořily krásnou kytičku z barevného podzimního listí. Abychom také mysleli na zvířátka a jejich péči před zimou, nasbíraly jim děti společnými silami kaštánky a odvezli je do Obory Hájek. Odměnou nám na cestě byla návštěva mladých jelínků, které jsme mohli pozorovat v přirozeném prostředí. Výlet do bečovské botanické zahrady byl pro děti velkým zážitkem. Seznámily se s metodou zpracovaní jablek – moštování a zároveň si samy danou činnost vyzkoušely. Po dokončení moštování měly možnost svůj výsledek práce ochutnat a všichni si po zdravém jablečném moštu mlaskaly.

K podzimu jsme samozřejmě pracovali s dětmi tematicky i ve školce při různorodých činnostech. Děti poznávaly a třídily ovoce a zapojovaly všechny smysly. Při procházce nasbíraly šípky, aby si pak výtvarně pomocí nich mohly zpracovat šípkový keř. Věnovali jsme se také podzimní sklizni zeleniny na poli. Děti rozšiřovaly svou slovní zásobu nejen při poznávání zeleniny. Abychom věděli, jak nejlépe zpracovat danou zeleninu, zahráli jsme si na kuchaře a z brambor upekli společnými silami bramboráky, z mrkve jsme si upekli mrkvové muffiny a s písničkou Šla Nanynka do zelí děti našlapaly zelí, aby ho za nějaký čas mohly ochutnat. Možná se nám povede pěkně kysané, abychom se jako čerti dokázaly pěkně zašklebit.

Na závěr měsíce nás čekal Halloween a s ním spojený halloweenský rej. Děti si dostatečně užily masek a řádění, zároveň nás však také navštívila s programem o naší bezpečnosti venku paní policistka, která pro nás měla připravené hry, aby si děti uvědomovaly, co vše je nutné pro svou bezpečnost při pohybu venku dodržovat.  Nyní budeme pokračovat v tématu „vzpomínání na naše blízké“, aby děti znaly převážně naší tradici dušiček a poté už budeme vyhlížet listopadového Martina na sv. koni.

Závěrem bychom Vám milí rodiče chtěly s kolegyní poděkovat za Vaši spolupráci

nejen při výletech, ale i při oslavách a zajištění dobrot pro děti.

Jitka a Klára

3. Třída

Měsíc říjen je měsícem, který je plný barev padajícího listí. A stejně jako se zbarvila příroda za okny, tak pestré byly i naše aktivity ve třetí třídě.

         V průběhu měsíce jsme si s dětmi povídali o tom, co nám nabízí podzimní zahrádka a pole. Děti měly možnost poznávat podzimní plody pomocí všech smyslů – podle tvaru a barvy pomocí zraku, se zavázanýma očima po hmatu, podle vůně a v neposlední řadě také podle chuti. S dětmi jsme plody třídili na ovoce a zeleninu, učili se jednotlivé druhy poznávat a pojmenovávat.  Nakrájeli jsme si jablíčka a usušili je. Šťavnaté křížaly chutnaly téměř všem. Z ovoce jsme také připravili čerstvou ovocnou šťávu a upekli chutný štrúdl. Děti se seznámily hned s několika novými básničkami k tématu. Nejvíce se jim líbila báseň „Princeznička na bále“, kterou jsme se společně nejdříve naučili recitovat a poté si ji také zahráli jako divadlo.

         Druhý říjnový týden patří v našem městě Dětskému filmovému festivalu Oty Hofmanna, a tak se filmové a divadelní pohádky se staly námětem našeho týdne v MŠ. Ve třídě jsme si zahráli na filmové kritiky a během týdne shlédli pět klasických českých večerníčků, ze kterých jsme nakonec vybrali tu, která se nám nejvíce líbila. Na plné čáře zvítězili „Křemílek a Vochomůrka“, kteří získali pomyslného Oskara. Děti si také zopakovaly pravidla slušného chování při kulturních akcích a poté se vypravily na loutkové představení „O Šípkové Růžence“ a také vyjely do Karlových Varů, kde shlédly pásmo kreslených pohádek.

         V dalším týdnu jsme se přesunuli do lesního království, kde na děti čekalo objevování lesních zvířátek, rozpoznávání jejich stop, rozlišování jedlých a nejedlých hub nebo poznávaní listnatých a jehličnatých stromů. Lesní téma vyvrcholilo naším výletem do vojenských lesů v Kyselce, kde pro nás bylo připravené dopoledne s lesní pedagožkou. Během procházky se děti seznámily s mnoha zajímavostmi ze světa lesní říše. Následující den jsme ještě zajeli do obory v Hájku a tamním zvířátkům odvezli nasbírané kaštany a jiné pochutiny.

         A protože nám říjnové počasí přálo, mohli jsme si užít ještě dalších dvou zajímavých výletů. V Jáchymově jsme vystoupali na kopec Klobouk a mohli z něj pozorovat okolní přírodu pod vládou podzimu. Po cestě jsme nasbírali zralé šípky a ve školce z nich poté připravili šípkovou šťávu plnou vitamínů.

         Poslední říjnový den pak patřil výletu do Bečovské botanické zahrady, kde byl dětem představen celý proces výroby moštu. Tento výlet byl pro děti velice zajímavý, všem se moc líbil.

         V posledním říjnovém týdnu jsme také oslavili svátek Halloween. Děti přišli do školky ve strašidelných převlecích, společně jsme přestrojili třídu do oranžové a černé barvy a zábava mohla začít. Užili jsme si dopoledne plné tance, zábavy a dobrého občerstvení. Děti byly za účast odměněny malou sladkostí a diplomem.

Celý měsíc byl pro děti velice pestrý, dozvěděly se spousty zajímavých věcí. A teď už se těšíme, co nového nám přinese listopad.    

Káťa, Linda a Lenka

4. Třída

"Přišel podzim,

hrušky zrají,

jablíčka se červenají."

Měsíc říjen nám pomalinku zbarvoval listí podzimními barvami a my s dětmi jsme lístky pozorovali a zkoumali na světelném panelu, kde jsme se také učili barvičky.

Podzimní přírodu jsme pozorovali i na procházkách kolem školky a na školní zahradě, kde jsme sbírali kaštany, lístky a jablíčka.

Jelikož už sluníčko moc nehřálo a s přicházejícím podzimem se ochladilo, tak jsme se s dětmi učili i změny počasí a jak se správně obléknout, protože sebeobsluhu trénujeme každý den.

Naučili jsme písničku o ježkovi, básničku o bramboře a podzimu a spoustu dalších.. Společnými silami jsme z jablíček na zahradě upekli jablečný štrůdl, kde se každý podílel různou činností.  Jablíčka a hrušky z naší zahrádky jsme ochutnávali, zkoumali tvar, barvu a nakonec jsme je obtiskli na papír.

Také jsme se pilně učili tanec ve dvojici na píseň " Měla babka,čtyři jabka". Zahráli jsme si i na krále a královny podzimu.

Děti si společně s rodiči užili moc příjemné odpoledne s připravenou stezkou podzimních skřítků, kde se na stanovištích plnili nejrůznější úkoly s podzimní tématikou a skřítkové dohlíželi na správnost úkolů. Po splnění úkolu na děti čekalo překvapení v podobě dárečku, který si sami vybraly a občerstvení.

S blížícím se Halloweenem děti s pomocí rodičů vytvořili krásné dýně, které nám zdobí školku. Moc děkujeme.  

I my v naší 4.třídě nejmenších se s dětmi na Halloween ve školce moc těšíme. "Strašidelné" dopoledne plné zábavy, úkolů,her,tance a dobrot si užijeme.

Ilona, Sabina a Jarka

5. Třída

Babí léto je už za námi a v říjnu nám začal teprve ten pravý podzim. Děti měly radost, když začali padat kaštany, které jsme posbírali a po celý měsíc jsme je používali při výtvarné a tělesné výchově.  Naučili jsme se, co všechno na podzim dozrává a sbírá a taky jsme ochutnali spoustu sezónního ovoce a zeleniny. Nasbíraná jablka z naší školní zahrádky jsme využili ke společnému pečení báječného jablečného štrúdlu a ze zbylých jablíček vytvořili kompot pomocí otisku jablíček. Také jsme se naučili nové písně „Měla babka 4 jabka“, „Jaro, léto, podzim, zima“ a „Podzimní ježkování“. Četli jsme si pohádku „Ježek a jablíčko“, kde jsme zjistili, že ježci ve skutečnosti nenosí a nemají rádi jablíčka. Poté jsme si i ježečka vyrobili.

V dalším týdnu jsme se vyfotili s podzimní tématikou. V rámci filmového festivalu v Ostrově jsme navštívili dům kultury, kde se nám moc líbilo loutkové představení „O Šípkové Růžence“.

Během října jsme se také ještě seznámili s lesem, učili se, co všechno tam roste a žije, naučili se, jak se chovat v lese, určovali druhy hub a lesní zvířátka. K tomuto tématu se naučili i píseň „Běží liška k táboru“, vybarvili si podzimní listí a vytvářeli houbičky. Zajeli jsme se podívat do Kyselky na zvířecí farmu, kde jsme zjistili, co zvířátka jí a kde bydlí. Některá zvířátka jsme si mohli pohladit, nakrmit a některá i vodit na vodítku.

Ne vždy nám počasí přálo, ale nám to nevadilo. Vydali jsme se do knihovny v Jáchymově. V krásném prostředí knihovny jsme poznali knihu o Šmoulech, z které nám paní knihovnice přečetla některé příběhy. Dostali jsme za úkol najít mezi knihami malované kaštany, chytali jsme rybičky a dokonce kouzlili s magickou knihou. Nakonec jsme za odměnu shlédli pohádku právě o Šmoulech.

Naše milé paní učitelky si pro nás na zahradě připravili nádhernou pohádkovou stezku nazvanou „Hrátky podzimních skřítků“. Čekala nás spousta krásných soutěží se skřítkama, za odměnu jsme dostali kaštánky a na konci krásnou hračku jako odměnu za účast.

Na konci měsíce se nám přiblížilo dušičkové období, které máme někteří spojené se svátkem Halloween. S dětmi jsme si vytvořili strašidelnou výzdobu ve třídě, tvořili jsme netopýry a duchy. Děti si moc užily rej Halloweenských masek, soutěže a s chutí se pustili do připravených dobrot. Vyhlášena byla také soutěž o nejhezčí dýni, které nám krásně ozdobily budovu školky i z venku.

Iva, Andrea a Míša

6. Třída – „Berušky“ – Říjen

Projekt : „Barevný podzim“

 

  • rozhovor s dětmi o podzimu, určování jeho charakteristických znaků, jaké je počasí, co umí vítr a déšť, jak bychom se měli na podzim oblékat, jak se mění příroda, podzim v lese, na zahrádce, na poli
  • pojmenovávání lesních zvířátek, rozhovor s dětmi o tom, jak vypadají, čím se živí - určování plodů podzimu ( šišky, žaludy, kaštany, bukvice ), co vše na podzim najdeme v lese, jak se v lese chováme, co v lese nesmíme dělat ( křičet )
  • opakování třídních pravidel Berušek, upevňování sebeobsluhy a hygienických návyků, základy stolování
  • povídání s dětmi tom, co na podzim sklízíme na zahrádce, na poli, určování počtu ovoce, třídění ovoce x zelenina, třídění podle tvaru x velikosti, podle počtu
  • pohádka „O neposlušném jablíčku“ – dramatizace
  • nácvik básně s pohybem: „Ježek“, „Kutálí se ze dvora“, „Foukej, foukej větříčku“, „Červík Pepík“
  • opakování názvů dnů v týdnu, názvů ročních období
  • zpívání s klavírním doprovodem, hra na Orffovy nástroje, rytmizace na tělo, nácvik nových písniček: „Letí, letí drak“, „Veverka Čiperka“, „Běží liška k táboru“, opakování známých lidových písní
  • PH: „Vlaštovky“, „Na sochy“, „Ježek“, „Na hrušky a jablka“, „Čáp ztratil čepičku“, „Kompot“, proběhnutí za doprovodu klavíru – reakce na signál, zdravotní cviky motivované zvířátky, zdravotní cviky s míčky, se šátky, se stužkami
  • VV: ovocná mísa – malba temperovou barvou, lepení, výroba podzimních skřítků – lepení javorových listů, práce s barevným papírem, malba ovocného stromu temperovou barvou, výroba dýní – lepení, práce s modelínou – procvičování jemné motoriky, výroba soviček – otisk ručiček, lepení barevného papíru
  • Podzimní soutěž o nejhezčí ozdobenou dýni, Halloweenský rej – diskotéka, soutěže, přehlídka kostýmů, hostina
  • Venku: hrátky na školní zahradě, sbírání kaštanů, šišek, listů, pozorování proměn přírody, hrabání listí, vycházky do okolí MŠ

Martina, Míša a Kamila

7. Třída

Podzimní měsíc říjen nás překvapil příjemným počasím, proto jsme většinu času trávili v přírodě a užívali si posledních hezkých dní, podzimních barev a vůní. Děti poznávaly různé druhy přírodnin, plodů, pracovaly s přírodními materiály, které si sami sbíraly na procházkách přírodou. Z nich pak vytvářely podzimní truhlíky, věnce, zvířátka z kaštanů, housenku z listů atd. Poznávaly počet, tvar, určovaly velikost, třídily podle vlastností, velikosti, barev, počtu atd.

Při vycházkách v okolí mš jsme pozorovali podzim na zahradě, práce které jsou nutné v tomto období na zahradě udělat. Děti pojmenovávaly nářadí, určovaly k čemu se používá. Poznávaly dozrávající plody, ochutnávaly je a připravili jsme si ochutnávku „ovocných a zeleninových salátů“. Děti tvořily ovocné stromy, procvičovaly jemnou motoriku při trhání a lepení kousků krepového papíru. Třídily ovoce a zeleninu do košíků a určovaly počet slabik ve slovech.

S dětmi jsme jeli na výlet do Kyselky na místní farmu, kde se dozvěděly spoustu zajímavostí o zvířátkách, jejich životě na farmě, jak prožívají podzim. Měly možnost je nakrmit, proběhnout se s nimi a pohrát si.

Zpívali jsme písničky s podzimní tématikou : „Podzimní čas“, „Cupy, dupy“, „Houby“, „V lese“. Děti rozvíjely přirozený pohyb jak v přírodě, tak při cvičení ve školce, například při pohybových hrách „Lesní požár“, „Houby“ , „Tiše, tiše ježek spí“. Procvičovaly hod na cíl, reakci na signál.

Hrátky podzimních skřítků byla povedená odpolední akce s rodiči, kde  děti plnily různé úkoly, sbíraly kaštany a vyzvedly si odměnu. V říjnu se v Ostrově koná tradiční filmový festival Oty Hofmana, který jsme navštívili a shlédli divadelní pohádku O šípkové Růžence. V MŠ proběhlo také podzimní focení.

Probíhá soutěž o nejhezčí dýni, kterou nám děti za pomocí svých rodičů doma vytvoří, přinesou do školky a v listopadu proběhne hlasování dětí o tu nejhezčí. Zajímá nás, kterou dýni děti vyberou jako nejpovedenější, protože jsou všechny moc hezké, nápadité, vtipné i strašidelné. Dělali nám  výzdobu v Halloweenském týdnu, kdy bylo pro děti připraveny spoustu soutěží, strašidelných úkolů, předvádění masek a tanec na hudbu. Poslední den v měsíci si děti náramně a strašidelně užily. Těšíme se na další měsíc, co vše s dětmi zažijeme a naučíme se nové věci.

Lucka, Pavlína a Káťa