Jdi na obsah Jdi na menu
 


Listopadové střípky ze tříd 2023

7. 12. 2023

Listopad 2023

V měsíci Listopadu jsme podnikli opět spoustu vzdělávacích aktivit,

které nám přinesli spoustu nápadů a inspirací.

Podnikli jsme výlety do Obory v Hájku za zvířátky,

do porcelánky v Nové Roli,

navštívili jsme Divadlo Letadlo v DK,

absolvovali jsme přehlídku živého ptactva,

kde jsme měli možnost vidět papoušky Žako, Ara,

navštívili jsme Ekocentrum v Ostrově,

navštívili jsme galerii Černý kocour v Ostrově.

Jako každý rok jsme opět začali chodit na bruslení.

Uspořádali jsme soutěž o nejlíbivějšího dráčka a mnoho dalšího………….

 

A jak se vzdělávalo v jednotlivých třídách:

LISTOPADOVÉ STŘÍPKY Z PRVNÍ TŘÍDY

Začátkem listopadu jsme si s dětmi povídali o dracích. Víme, jaký je rozdíl mezi pohádkovým drakem a tím papírovým. Vysvětlili jsme si, co vše může drak vidět z výšky, jakou může mít barvu, nebo jsme se o něm naučili písničku „Vyletěl si pyšný drak“. Také jsme třídili dračí mašličky podle barev a velikostí. To nám pomohlo při rozvoji matematických představ. Draky jsme také vytvářeli pomocí polystyrenových mašliček, které jsme namáčeli do libovolných barev a tvořili tak draky podle fantazie dětí.

V následujících týdnech jsme se zaměřili na lidské tělo a jeho poznávání. Představili jsme si „Kosťu Rosťu“, který nás provázel následujícími týdny.

Společnými silami jsme postavili nemocnici s využitím nejrůznějších rekvizit, lékařských nástrojů a lékových krabiček, které si děti donesly.

Poznávali jsme základní funkce lidských orgánů, ukázali jsme si, kde máme srdíčko, poslechli jeho tlukot, ukázali si žíly a vysvětlili, jak jimi proudí krev. Vytvořili jsme také lékařský kufřík, kdy si děti podle svého výběru lepily lékařské náčiní do červeného kufříku.

Vysvětlili jsme si lidské smysly. Děti mají povědomí o tom, k čemu slouží hmat, čich, chuť, zrak a sluch. Třídily jsme obrázky podle toho, kterými smysly je poznáváme.

Seznámily jsme se také s tím, proč je důležité, abychom udržovali čistotu a po toaletě si vždy umyli ruce. Pro lepší znázornění jsme využili lupu, kdy děti mohly zkoumat obrazový materiál bacilů různých barev a velikostí. Následovala hra na rozvoj hmatového vnímání, kdy děti hledaly bacily rozmístěné po třídě. Barevné bacily jsme si vytvořili z modelíny a dozdobili jsme je očima a barevnými drátky, které znázorňovaly ruce.

V neposlední řadě jsme se dozvěděli nové informace o tom, co dělám, když stůňu. Děti vědí, že maminka nám uvaří čaj, změří teplotu, podá léky a je důležité, abychom leželi v posteli. Pověděli jsme si také o tom, že pana doktora se nemusíme bát. Je tu proto, aby nám pomohl.

V rámci tohoto tématu jsme se seznámili s novou pohybovou básní „To jsou oči, to jsou uši“.

Celý tento měsíc panovala radostná nálada a děti se každý den těšili do své „nemocnice“, kterou jsme si v naší třídě postavili. Společně ošetřovaly plyšového medvěda, kterému podávaly nejrůznější léky, předepsaly recepty, mazaly masti, nebo lepily náplasti.

Těšíme se, co nového nám přinese měsíc prosinec.

Denisa, Petra, Iveta

2. Třída

Na začátku listopadu se děti seznamovaly s legendou o svatém Martinovi, husách, plášti, podkovách
a obdarovávání osob v nouzi. Samozřejmě i s očekáváním sněhu pro sněhové radovánky. Po vyslechnutí příběhu si děti samy vyzkoušely legendu zahrát. Využily jsme i namalované koníky k hudební dramatizaci příběhu. Z důvodu nemoci pedagogů jsme bohužel nestihli upéct plánované svatomartinské rohlíčky.

V listopadu je velmi proměnlivé počasí a my jsme toho využily k jeho sledování, vyhledávání charakteristik a poznávání rozmanitosti podzimního počasí. Děti si stavěly a vyráběly dráčky. Poznávaly, kdy fouká vítr dle vyrobeného větrníku z papíru. Mnoho jsme se dozvěděli z vyslechnutých pohádek. Společně jsme se naučili písničku o pyšném drakovi.

Abychom předcházeli nemocem je potřeba znát své tělo a jak o něj pečovat. Děti se dozvěděly o tom, jak fungují jejich plíce, vyzkoušely různé pokusy s dechem. Změřily si tlak i tep, poslouchaly srdíčko velmi rády si hrály na doktory, pacienty a pečovaly o sebe. Vyzkoušely si, jak vypadá rentgen a vytvořily si rentgenový snímek se svými kostmi na ruce. Víme, že solná jeskyně, kterou navštěvujeme, nám napomáhá, abychom byli zdravý. Proto jsme si každý listopadový pátek hráli a zpívali právě v solné jeskyni.

Témata provázely různorodé písničky a básničky, které s námi děti rády zpívají a povídají. V listopadu jsme také absolvovali pěkné akce. Jedna z nich byla návštěva keramické dílny U černého kocoura, kde se děti seznámily s procesem výroby keramiky a samy tvořily s hlínou. Máme pro rodiče připravené krásné dárky pod stromeček. Navštívili jsme i dům kultury z titulu shlédnutí divadelního představení divadla Letadlo, které se nám všem moc líbilo. Ve školce nás navštívili papoušci a dozvěděli jsme se mnoho nového o jejich životě a mohli jsme se s nimi vyfotit.

Zároveň proběhla v naší školce společná akce Drakiáda a rodiče spolu s dětmi strávili společný čas výrobou dráčků, které nám zkrášlili vstupní halu ve školce. Příchozí tak měli možnost hlasovat, který dráček se jim nejvíce líbí. Přestože známe vítěze, víme, že vítězové jsou všichni, kdo se do Drakiády zapojil. Všichni dráčci byly vyrobeny s láskou a byly moc krásní. Dovolte mi proto za kolektiv naší budovy moc poděkovat za hojnou účast na akci.

Jitka a Klára

3. Třída

Přivítalo nás chladnější počasí, které nás neodradilo od zábavy venku a od různých výletů.

         Nejdříve jsme se seznámili s památkou zesnulých Dušičky. Navštívili jsme ostrovský hřbitov a vyrobili jsme dekorace z přírodnin, které jsme položili na loučku u kostela. Všechny děti udržely svůj temperament na uzdě a celou návštěvu hřbitova byly v tichosti.

Další týden se nesl v duchu sv. Martina a voňavých Svatomartinských rohlíčků, které si děti vytvořily a odnesly domů.

Navštívili jsme galerii Černý kocour na  Starém náměstí, kde si děti vyráběly andělíčky z keramiky. U keramiky jsme ještě zůstali pro změnu v dílnách na 5. Základní škole, kde si děti pro změnu vyráběly kapry. A jiný týden se bylo v kuchyňce na 5. ZŠ a pekli jsme sušenky a co jsme si napekli, tak jsme si mohli sníst.

Další týden jsme navštívili knihovnu, poslechli jsme si příběh a děti si  vyhledávaly knihy, které je zajímaly.

Vydali jsme se na první bruslení na zimním stadioně, většina dětí nebyla na ledě poprvé a velmi dobře jim to šlo.

Také jsme si společně užili Divadlo Letadlo v domě kultury. Pohádka o Podzimu byla velmi pěkná a zapojila do děje mnoho dětí, které si mohly vyzkoušet jaké je to být hercem.

Ve školce nás navštívilo několik upovídaných papoušků, kteří byli krásně zbarvení a velmi učenliví. Odvážné děti se pak s papouškem mohly vyfotit.

Školku jsme si vyzdobili vyrobenými létajícími draky, kteří jsou v soutěži o nejlepšího draka.

Opakovali jsme znaky podzimu, písně a básně, zapojili jsme i rytmické hudební nástroje. Dále jsme se zabývali tématem Když kamarád stůně a  Já člověk. Společně jsme se naučili, co dělat pro své zdraví, co jíst, jak se správně oblékat, abychom nebyli nemocní. Nové pohybové hry na „Babu rýmu “ a na „Vitamín “,  děti pochopily velmi rychle.

Výlet do porcelánky v Nové Roli byl vydařený, děti si s nadšením vyrobily svůj vlastní výrobek a seznámily se s procesem výroby porcelánu.

Konec listopadu jsme věnovali přípravám na nadcházející adventní čas, vyzdobili jsme si třídu a začali se učit nové čertovské písně a básně.

Přejeme všem dětem a rodičům co nejhezčí vánoční čas plný klidu a pohody.

Káťa, Linda a Lenka

                                                        4. Třída

Začátkem měsíce jsme vyhodnotili soutěž ,, Nejkrásnější dýně „ Děkujeme maminkám, babičkám a dětem, které si dali záležet a vyrobili překrásné svítící a strašidelné dýně. Byly   překrásné, takže vyhrály opravdu všechny.

Blahopřejeme ….

               Téma tohoto měsíce se jmenovalo ,, Já a moje tělo „ a tak jsme si opravdu všímali svého tělíčka. Poznávali jsme jeho hlavní části a zaměřili se hlavně na hry s rukama, prsty a nohama. Naučili jsme a stále procvičovali písně ,,Ruce si tleskají“ a ,,Hlava, ramena,,. Děti byly nadšené, vcelku všichni najdou své části těla a správně je pojmenují.

               Děti také velmi zajímaly výtvarné a pracovní činnosti, ukázali jsme si lepení drobných tvarů a zkusili tiskání barev na celou plochu. Vyrobili jsme malé dýně a krásné draky a pak si na ně také hráli, mračili se, brečeli, strašili a hlavně se smáli. To vše za doprovodu básní: Dýně, Podzim a Draci letí.

               Martin na bílém koni nám nepřijel, tak jsme si alespoň upekli rohlíčky z listového těsta a čokolády, které nám moc chutnaly. Nakreslili jsme si koníky a pohybově pracovali s písní ,,Já mám koně “, Skákali, poskakovali, běhali, chodili a ťukali dřívky.

               Sněžit nám začalo až poslední týden a všichni měli velkou radost. Děti poznaly, že sníh je studený a některé přišly na to, že i dobrý…Společně jsme postavili sněhuláka a vesele se zkoulovali. A tak nám asi opravdu zima začíná a pomalu přijde i Mikuláš s čertem, huráááá.

Ilona, Sabina a Jarka

5. Třída

Další podzimní měsíc je za námi a je tu listopad. Na začátku měsíce jsme si s dětmi připomněli památku zesnulých návštěvou městského hřbitova. Děti bez zábran hovořily o svých nejbližších, prarodičích či mazlíčcích, kteří už nejsou mezi námi. Na zpáteční cestě jsme si poté pohráli v parku se spadaným listím.

         Podzim je v plném proudu, počasí se pomalu mění a tak téma dalšího týdne bylo právě o počasí a změnách v přírodě. Zahráli jsme si pohybovou hru „ Na vlaštovky “, zazpívali si novou píseň „Dešťové kapičky“ a s doprovodem klavíru jsme zopakovali písně, které už umíme. Na nástěnce nám přibyl obrázek papírového draka. Navštívili jsme oboru v Hájku, zvířátkům jsme donesli mrkve, jablka, kaštany a při procházce jsme zahlédli daňky. Zblízka jsme si prohlédli posed a vysvětlili jsme si, pro koho je a k čemu slouží.

         V dalším týdnu jsme si povídali o našem těle, na obrázcích děti viděly, jak vypadá naše tělo uvnitř, k čemu slouží svalstvo, kosti, krev a některé orgány. Ke snazšímu zapamatování nám posloužila básnička. Pohybová říkanka Hlava, ramena nás pěkně protáhla a při hře na bacil a vitamín jsme se pořádně vyřádili. Vyprávěli jsme si o zdravých a méně zdravých potravinách a jak se máme chránit před nachlazením. Vyrobili jsme si nemocného kamaráda a z papíru složili pro něj dárek. Po poslechu pohádky „ Jak pejska bolel zoubek “ jsme si zopakovali správné čištění zubů a co znamená, když se řekne „ čistota, půl zdraví “. Uvařili jsme společně mrkvovo-jablečný salát, děti s chutí škrábaly a strouhaly mrkev a jablíčka. Dochutili jsme jej citrónem a jídlo plné vitamínů bylo na světě. Pak už zbývalo ho jen celý sníst. Naťukli jsme i téma lidí, kterým chybí nějaká část těla a přesto žijí plnohodnotným životem a naučili se s handicapem žít. Zahráli jsme si na slepce, hádali jsme z dotyků, kdo stojí před námi a zkusili jsme malovat pusou či nohou.

         Navštívili jsme Dům kultury, kde si pro nás divadlo „ Letadlo “ připravilo pohádku o podzimu a hned následující den k nám do školky zavítali papoušci. Dozvěděli jsme se hodně zajímavého ze světa ptačí říše, dětem se nejvíce líbil mluvící papoušek, který neustále skákal do řeči. Na závěr přehlídky se všechny děti, které měly dost odvahy, vyfotily s největším papouškem Arou.

         Vyslyšeli jsme žádost a podpořili jsme projekt „ Pod čepicí “ na podporu onkologicky nemocným pacientům a pro takto vážně nemocné lidi děti vyrobili přání, která doputují do nemocnic, kde se lidé léčí.

         V závěru měsíce proběhlo vánoční focení a výlet do porcelánky v Nové Roli. V porcelánové školičce jsme obrázky vyzdobili hrníček či talířek, prošli jsme si celý závod a naučili se, z čeho a jak se vyrábí porcelán. Společně jsme vyzdobili třídu na nadcházející příchod čerta, anděla a Mikuláše papírovými řetězy, čerty z roliček od toal. papíru, čertích hlav z kartonů a malované Mikuláše.

Celý měsíc pilně nacvičujeme s dětmi ze 7. třídy zpívaní písní, které zazní první adventní neděli 3.12. na Mírovém náměstí při rozsvěcení vánočního stromu.

Iva, Andrea a Míša

6. Třída – „Berušky“ – Listopad

Projekt : „Kouzlo podzimního počasí“

  • rozhovor s dětmi o podzimu, co umí vítr a déšť, jaké je pro podzim charakteristické počasí, jak se chráníme před deštěm a větrem
  • určování počtu do 5ti, opakování základních barev, určování počtu slabik ve slovech
  • „Když kamarád stůně“ – povídání s dětmi o tom, co se s námi děje, když jsme nemocní, jak se chráníme před bacily, určování ovoce, zeleniny, kde všude najdeme vitamíny
  • „Není drak jako drak“ – vysvětlení dětem jaký je rozdíl mezi pohádkovým drakem a papírovým drakem, kterého na podzim pouštíme, slovní popis dle obrázku, vyjádření emocí
  • opakování třídních pravidel Berušek, upevňování sebeobsluhy a hygienických návyků, základy stolování
  • nácvik básně s pohybem: „Dešťové kapičky“, „Drak“, „Otevřete čerti vrata“, „Mik, mik Mikuláš“
  • opakování názvů dnů v týdnu, názvů měsíců, názvů ročního období
  • zpívání s klavírním doprovodem, hra na Orffovy nástroje, rytmizace na tělo, nácvik nových písniček: „Mikuláš ztratil plášť“, „Letí, letí drak“, „Sněží“, opakování známých lidových písní
  • PH: „Na bacila“, „Na barevné dráčky“, „Na sochy“, proběhnutí za doprovodu klavíru – reakce na signál, zdravotní cviky motivované zvířátky, zdravotní cviky s míčky, s kroužky, se stužkami
  • VV: výroba deštníků – malba vodovými barvami, výroba dráčků – malba temperovou barvou, lepení barevného papíru, výroba mráčků – otisk temperovou barvou, lepení krepového papíru, výroba čertíků a Mikulášů – nátěr ruličky od toaletního papíru, dolepení detailů, výroba přáníček pro onkologicky nemocné děti – otisk prstíků, lepení
  • příprava na Advent – výzdoba třídy, zdobení vánočního stromečku
  • výlet do Obory v Hájku – naplnění krmelce kaštany, pozorování divoké zvěře (daňci), ukázka živého ptactva v MŠ – papoušci Ara, Žako, Výreček, fotografování s papoušky, zimní fotografování
  • Venku: hrátky na školní zahradě, pozorování proměn přírody, hrabání listí, vycházky do okolí MŠ

Martina, Míša a Kamila

7. Třída

Měsíc listopad je za námi, a všichni jsme si ho společně užili. Na začátku měsíce jsme byli uctít památku zesnulých, povídali jsme si s dětmi a vysvětlovali si význam tohoto svátku. Začali jsme s výukou bruslení na zimním stadionu, navštívili jsme oboru v Hájku , kam děti přivezly vhodné potraviny pro zvířátka, sledovaly volně pohybující zvířata a vyslechly si zajímavosti v místní lesní školičce a zakončily hrou v lese. Dále jsme se byli podívat v Ekocentru, jak se starají o zvířata různého druhu, měli jsme možnost si na některá zvířata sáhnout, pohladit, nakrmit a vyslechnout si další zajímavosti o nich. Stihli jsme také navštívit DK v Ostrově – Divadlo Letadlo. K nám do mateřské školy přijeli papoušci, kteří nám ukázali jejich dovednosti. Hned dvakrát jsme měli možnost navštívit ZŠ J. V. Myslbeka – jednou v dílničkách děti pracovaly s keramickou hlínou, po druhé pekly v kuchyňkách  cukroví. A na závěr naších výletů a akcí jsme vyrazili do Nové Role – Thun porcelán. Děti se podívaly jak se vše vyrábí, zvědavě se ptaly na otázky co je zajímá, a sami si pak vytvořily hrneček dle vlastní fantazie.

Přes nabytý program jsme se s dětmi věnovali tématům: „Co umí vítr a déšť“ , „Lidské tělo“ , „Když kamarád stůně“ , „Čertovský týden“. Vedli jsme rozhovory k danému tématu, děti si upevňovaly znalosti,  učily se vyjadřovat v celých větách. Opakovali jsme základní i doplňkové barvy, počty v číselné řadě 1-10, třídily pomůcky podle velikostí, tvarů, barev, upevňovaly si geometrické tvary, matematické pojmy, porovnávaly menší X větší a určovaly písmeno na začátku slova.

Upevňovali jsme správné držení tužky i nůžek, tvořily  z papíru, přírodního materiálu, pracovali s lepidlem, učili se dodržovat čistotu při práci. Zpívali jsme písničky na aktuální témata, nacvičovaly pohyb a tanec na hudbu, hrály na Orffovy nástroje a samy přednášely říkánky, podle svého výběru.

Také jsme se s dětmi zapojili do výtvarné soutěže v MDDM na téma Vánoční sněhulák.

Těšíme se na poslední měsíc v roce 2023, který bude určitě stejně pestrý a zajímavý jako tento.

Lucka, Pavlína a Káťa